За името: Кой са Кирил и Методий? >>>

    Свети Кирил и Методий известни още като Солунските братя са византийски дипломати създатели на глаголицата. На името на Кирил е наречена по късно създадената кирилица.
Родени са в семейството на висшия византийски военачалник Лъв, които почива рано и децата му/общо 7/ преминават под попечителството на чичо си  Теоктист. Методи е по големият брат и е роден през 815 година- Кирил през 827 година. Двамата са канонизирани от църквата за светци заради превода на библията на черковно-славянски език. Православната църква ги почита и като едни от свети Седмочисленици заедно с техните ученици Климен, Наум, Ангелари, Горазд и Сава. През 863 двамата братя са изпратени от византииския император  да покръстят западните славяни. За тази цел Кирил създава нова азбука- глаголица. През 886 година след издадена забрана от папата за богослужения   на славянски език Кирил и Методий заедно с учениците си се преместват в България. След пристигането им глаголицата получава широко разпространение в страната.
    Създаването на глаголицата от Кирил и Методий честваме всяка година на 24 май / Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост/.

показвания

Яндекс.Метрика